Hvor vanntett er din klokke?

En vanntett klokke vil tåle å komme i kontakt med vann. Den blir som regel sikret ved tre punkter; baklokket, kronen og pakninger.

Tekst: Hanne Gaarder. Foto: Håvard Flaatten.

Baklokket 

Dette er lokket bak klokken, og det er her man åpner opp når man skal inn til selve urverket. Den minst vanntette typen baklokk er «snap-on»-baklokk. Disse er som regel vanntette fra 30 til 100 meter. Klokker som skal tåle større mengder kontakt med vann har som regel skrulokk, som er mye tettere enn «snap-on»-lokkene. 

Kronen 

Dette er det andre punktet som må være ordentlig tett da den er det svakeste punktet på en klokke når det gjelder vann. En krone som kun trykkes inn er mindre vanntett enn en krone som kan skrus inn. Dette betyr at om man skal dykke er det helt nødvendig med skrukrone. 

Pakninger 

Pakninger er nødvendige for baklokket, kronen og glasset på klokken, og sitter der disse er presset inn mot kassen. Da disse ofte er laget av enten gummi, nylon eller teflon vil de slites ned over tid, og det er viktig å få sjekket dette årlig hos din Protid-urmaker. 

Hvor vanntett klokken er, indikerer hvor mye trykk den tåler og hvordan du kan bruke den. 

Hva tåler klokken din?

Ikke vanntett: Klokken må ikke være i kontakt med vann
30 m: Klokken er støvtett og tåler daglig bruk
50 m: Du kan dusje med klokken og den kan komme i lett kontakt med vann
100m: Klokken tåler at du svømmer med den, men ikke dykking
200-500m: Klokken tåler dykking, svømming, snorkling, dusjing og ulike vannsporter
500m+: Klokken tåler mye dypere dykking

ATM er et uttrykk for atmosfærisk trykk, og sier noe om hvor vanntett klokken er, og tester hvilket trykk en klokke tåler.  Det som da er viktig å huske på, er at når det står at en klokke er vanntett til for eksempel 100 meter betyr ikke det at man kan dykke 100 meter, men derimot at trykket øker med en atmosfære for hver tiende meter. Derfor vil trykket være 11 atmosfærer på 100 meter.

Les mer om ISO 6425 – sertifisering HER.

Når en klokke er vanntett til rundt 300 meter og oppover er den egnet som en skikkelig dykkerklokke. Disse har i tillegg alltid skrukrone, ofte også med ekstra pakninger i både kassen, kronen og baklokket. Kronen er det svakeste punktet på klokken når det gjelder vanntetthet, og må derfor være ordentlig tett. En krone som skrus er tettere enn en som trykkes inn. Det er også viktig å huske på at klokken må være tørr før kronen og trykknappene skrus på. 

Service

Både bruk og alder på klokken vil etter hvert slite på pakningen. For å opprettholde tettheten på klokken din er det viktig å følge produsentens eller butikkens råd om hvordan du skal bruke klokken. Det er også viktig å opprettholde service av klokken hos din forhandler, enten årlig eller hver 24. måned.

Hos oss i Protid får du faghjelp, og vi tilbyr gratis tilstandsvurdering innen det første året etter du har kjøpt en klokke hos oss. I tillegg får du også gratis forsikring i 6 mnd ved kjøp mellom 1.500 og 50.000 kroner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *